Убийствен танц, Лоръл К. Хамилтън


“ Убийствен танц „,
Книга 6 от „Анита Блейк, ловецът на вампири“


Анита Блейк, която е ловец на вампири, сега сама се превръща в преследваната жертва. Кой е обявил цена от $500,000 за главата й – човек или чудовище? И не трябва да спасява само своята собствена кожа – сблъсъкът между приятеля й Ричард и Маркус, другият алфа върколак в глутницата им, достига своята връхна точка. А и винаги го има Жан Клод, вампира, който винаги е дебнел най-подходящия момент да се внедри в главата и в сърцето на Анита. Все пак не бързайте да предполагате – Хамилтън най-вероятно крие още някоя и друга изненада.

Анита Блейк – Убийствен танц

Първите пет книги за Анита Блейк доказват, че тази поредица безспорно е една от най-добрите в жанра и, понеже е писана преди доста години (направо в миналия век), можем дори да я наречем за времето й НАЙ-добрата в жанра. Не че на родна почва сме познавали много подобни книги, за да имаме база за сравнение, уви, ние винаги сме с години назад от нормалните цивилизации…
Но поне имаме щастието Анита Блейк да достигне до нас, въпреки всички премеждия с книгоиздатели, които не са си вършели работата. За пример, бяха необходими около две години от издаването на пета книга, за да се насладят феновете най-накрая на шеста книга от поредицата – Убийствен танц.

Убийствен танц е една от преломните книги в цялата поредица. От първа до пета книга в центъра на  събитията не е толкова любовната история, колкото различните свръхестествени престъпления, които нашата смела героиня трябва да разреши. Разбира се, не липсват страсти от страна на неземно красиви и привлекателни мъже – вампирът, който е Господар на града Сейнт Луйс и господар на сърцата на читателките, Жан Клод и върколакът, чието бойскаутско поведение карат почти всяка дама да се размечтае за къщичка с бяла оградка, Ричард.

Светът на Анита Блейк е свят на легално съществуващи вампири, зомбита и превръщачи. Това е един свят, в който да си обикновен човек не е особено престижно, нито безопасно, но и никога не трябва да си позволяваме да класифицираме Анита като обикновен човек. Тя притежава дарбата на некромант (тоест, съживява зомбита и, каква изненада, практикува този занаят за пари, тъй като във фикционалния Сейнт Луис да си некромант е скъпо платена работа), помощник е към специален отряд на полицията, занимаващ се със свръхестествени престъпления и е, разбира се, екзекутор – законен убиец на вампири. Не можем да отречем, че не липсва ирония в това, че именно тя винаги се забърква лично с така наречените чудовища. След като е бягала пет книги от Жан Клод и се е старала „да не попада в клопката му“ виждаме как малко по малко „примката около врата й “ в шеста книга се затяга. Е, разбираемо е, никой не може да устои вечно на Жан Клод…

Преобръщането, което обаче имаме в тази книга е свързано с отношенията между Анита и Ричард и Анита и Жан Клод, като основен акцент се поставя на триумвирата – магическо обвързване между три свръхестествени създания, което може да се създаде и ръководи само от вампир-господар.

Напрежението, застрашаващите врагове, развихрените магични сили, които тепърва се осъзнават и опознават, както и, разбира се, еротичните трепети са примесени в една напълно савършена количествено доза. Мистерията е заплетена и мотивите на вражеската страна – неясни до последния момент (както, в този ред на мисли, неясна е и самата вражеска страна).

„Нашите“ сякаш се оказват хванати натясно и притиснати от няколко страни; предприемат се действия, за да се подсили тяхната основа като съюзници – а именно обвързването на Анита, Жан Клод и Ричард в триумвират. Това не е обвързване, на което те днес да се съгласят, а утре да „разтурят седянката“ – триумвирата е сериозна метафизическа свръзка, която дори смъртта може и да не успее да раздели, тъй като е много вероятно при смъртта на един от членовете да загинат и останалите.

Затова триумвиратът е като нож с две остриета – обединява силите и те нарастват, но и има своите уязвими места.

 При Анита Блейк никога не липсват три неща – вампирски политически игри, превръщенчески борби за надмощие и заплаха, висяща над живота й.

Убийствен танц не разочарова читателя в това отношение. Жан Клод и Анита, като негов слуга, са забъркани с вампирски проблеми, изискващи решение, а силите на Анита дори могат да заплашат да излязат от контрол. Ричард е поставен в голяма опасност, а някой е платил добра цена за живота на Анита. Да не говорим, че един алфа леопардлак, който си пада по наистина извратени садо-мазохистични игрички с много реален риск за живота е набелязал нашето момиче от доста време. Опасности дебнат от всички страни и шансовете за победа се уповават върху съюзничеството между Жан Клод, Анита и Ричард. А ако тя сама, макар и мъчно, намира начин да се разбира с всеки от тях, е неимоверно трудно за трима им да функционират нормално като съюзници и триумвират.

Не липсва ревност между двамата мъже, което нажежава допълнително атмосферата, но нека не забравяме, че те са съперници за нейното сърце и всеки от тях иска да я спечели. Крехкото договаряне между трима им, че Анита ще се среща и с двамата, без да бъде твърде интимна с тях, започва все повече да виси на косъм, докато страстите се разгорещяват.

Тази книга от поредицата за Анита Блейк безспорно представя най-интелигентно написаните, най-романтичните и трепетни еротични сцени. Тук са едни от най-незабравимите моменти, в които еротиката е истинска еротика, а не графично порно описание, както понякога се случва в книгите…

Но нека читателят не изпада в заблуждение. Това, че има един силен любовен триъгълник налице далеч не означава, че тази книга е единствено за етикети „Тийм Жан Клод“ и „Тийм Ричард“. Нито пък ще става дума за това върколаци или вампири предпочитате (макар че това са въпроси, по които винаги може да се дискутира измежду феновете).

От голямо значение тук са загадките,овладяването на новите сили, което няма да стане с магическа пръчка, метафизичните преживявания и борбите срещу враговете. Всичко това, което прави Анита Блейк обичана героиня, а поредицата за нея – пристрастяваща.

Причината, по която на мен ми харесва книгата е основно тази, че в света на Анита вампирите са вампири – ако те съществуват, ето как биха изглеждали и ето какво излъчване биха имали. А най-вече – няма да ги видите да блестят на слънце. Върколаците не са добродушни кученца, а зомбитата са това, което се очаква – разлагащи се трупове, които, призовани към живот могат да се съживят за кратко под командите на опитен некромант и чрез необходимите ритуали.

Тоест, понякога липсата на новаторство е един успешен похват – това са създания, които изглеждат по-реалистични когато при изграждането им като персонажи авторът се уповава на по-достоверни вярвания за тях. В някои случаи старата школа е силно за предпочитане и пример за това ни дават Лоръл Хамилтън, Ан Райс и Стефани Майер – първите две успешно създават чудовища по стари модели, докато третата ги посипва със захар и ги карамелизира…

Друга Причина с главно П да заобичам тази поредица се състои от две думи – Анита Блейк. Това е една героиня, на коята би имало защо да се възхитите. Тя не стои в очакване на Принц Чаровен. Не, нещо повече, тя Е Принц Чаровен, защото хваща юздите на живота си и ги направлява сама. Дори да ги поведе в грешната посока, важното е, че е имала смелостта  и доблестта да се погрижи за себе си и да се спаси сама. Не й липсват феминистки характеристики, но Анита е каквато е и тя е силна и самоотвержена, както и справедлива по своя собствен начин (поне се опитва да бъде). Както може хладнокръвно да убие, така и ще стори това убийство в името на нещо добро – за да спаси или предпази някого, или да се защити. Всички тези нейни черти ще видим и в Убийствен танц, макар и тук да ни се разкриват много от вътрешните колебания и обърквания на героинята. Но нейната уязвимост я прави още по-привлекателен персонаж, тъй като тя никога не се отказва и търси решения, търси начин да продължи напред.

ОЦЕНКА: ★ 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s