Братството на черния кинжал 7 – Отмъстена любов, Дж. Р. Уорд


Анотация:

Потопете се в тъмния свят на буреносни страсти и спиращо дъха действие, където шестима необикновени воини са призвани да защитят расата на вампирите от тяхното пълно унищожение.

В сенките на нощта в Колдуел, Ню Йорк, бушува ожесточена и смъртоносна война. Последните вампири са безмилостно преследвани и избивани от Обществото на лесърите – организация на лишени от души ловци, които не се спират пред нищо, за да унищожат враговете си. Шестима изключителни воини, най-добрите бойци на вампирите, обединени в Братството на черния кинжал, имат за задача да спасят расата си от гибел.

Ривендж е симпат, наркобарон и собственик на известен нощен клуб, който се посещава от богатите и тежко въоръжените. И именно тъмната му слава е причината да се обърнат към него с предложението да убие Рот, Слепия крал и водач на Братството на черния кинжал. Ривендж винаги е стоял настрана от братята, въпреки че сестра му е омъжена за един от тях, защото той крие смъртоносна тайна. Докато интриги във и извън Братството заплашват да разкрият истината за Ривендж, той се обръща към единствения източник на светлина в неговия мрачен свят – Елена.

Елена е жена вампир, недокосната от покварата на Ривендж, и единственото нещо, което стои между него и пълното му унищожение.

 ***

 Ревю от Thea:

  Като голям почитател на поредицата „Братството на Черния кинжал“ не мога да кажа,че има книга от нея, която да не привлича вниманието и да не е интересна (макар да съм със смесени чувства за първата книга). Но за сметка на това има такива книги, които са някак си по-голяма работа от други. И книгата за Ривендж несъмнено е сред тях.
Следвайки типичният модел на поредицата, Уорд създава една мрачна ноар история, като все пак драмата не е толкова, че да те накара да се хвърлиш към възглавницата, където да увадиш сълзите си. Също така не липсва и добре изпипана и красиво представена любовна история, както и разгръщащи се заедно с нея странични сюжетни линии, които и са свързани пряко с главният герой на книгата, и не са толкова.

  Няма как да не те спечели още първото изречение на книгата, което поставя началото на една от главните сюжетни линии. КРАЛЯТ ТРЯБВА ДА УМРЕ. След като веднъж си го прочел, разбира се вече си успял да потънеш до шия в книгата, тъй като това е неизбежно с подобен старт.

  Ние вече познаваме Ривендж от предходните книги и знаем какъв е той, знаем, че макар да се старае да постъпва правилно, той има силна тъмна страна, която можем само да се чудим дали лекарствата ще успеят да подтиснат напълно… Симпатската част от него жадува за интригите, които представител на глимерата му предлага, копнее за заговора, за включването в тази голяма игра на живот и смърт. И, вярна на себе си, Уорд ще ни накара да се почудим дали симпатът ще надделее у Ривендж.

  Като изключим може би Мариса, авторката рядко би допуснала да ни представи героиня, която не притежава в себе си качества, които си заслужават да бъдат изведени на показ. Всички жени, които се появяват по страниците на Братството са достойни за шелан на някой от нашите любимци и са силни и самоотвержени. Елена, разбира се, няма да направи изключение в това отношение.

  Елена ще ни стане симпатична още от мига, в който се появи „на сцената“. Начинът, по който тя се е отказала от това да има личен живот, за да се посвети на грижи за болния си баща, пътят, който е избрала като медицинско лице, за да помага на онези, които са изпаднали в нужда, отдадеността й… всичко това ни кара да й симпатизираме и да я харесаме на мига.

  И, неочаквано, тя се оказва перфектната половинка за Рив. Елена извлича най-доброто от него на показ, предизвиква в него желанието да бъде един по-добър човек. И, специално в отношението си към нея, той не би могъл и да бъде по-добър, дава й всичко положително от себе си.

  Трогателен е начинът, по който те един за друг се оказват опора и отдушник. Намират утеха в разговорите и прегръдките си. Връзката им е специална и романтична. Плюс това, за първи път в поредицата ще имаме възможността да видим „романтика по телефона“. Този мотив всъщност представя една още по-интересна перспектива, интригуващ начин, по който героите все повече се влюбват един в друг. А Рив ще ни изненада много с нежната душа, която се оказва прикрита от прическата ирокез, скъпите костюми, гангстерския вид и опасното излъчване на лошо момче, което струи от него.

  Елена решава да се спусне в дълбокото, приемайки да има отношения с Рив, след като неочаквана смърт я кара да размисли за живота и начинът, по който го живее. Смелостта й бива възнаградена, тъй като така дава шанс на любовта, която тепърва има да се изправи пред страшни препятствия.

  Разбира се, след като ние сме запознати с живота на Рив и обстоятелствата, в които съдбата го е поставила, знаем и точно какъв тип неприятности да очакваме. И неговата изнудвачка и мъчителка не пропуска да пусне в ход симпатските си мръсни начини на действие.

  Сред кралските интриги и борби за власт в лагера на глимерата, обществото на лесърите и симпатската колония, Рив ще трябва да измисли невъзможното, за да предпази онези, които обича и да осигури оцеляването им. Предприема смели постъпки, на които не всеки би бил способен, оказва се готов да си причини неимоверна болка, но да защити обичните си. Драмата е съчетана с една епичност, до която се достига чрез постъпките на героите, постъпки, които извеждат на бял свят най-добрите им качества и за които не можем да не ги харесаме и да не им се възхитим.

  Елементи на ужас не са липсвали и досега в поредицата, но сякаш в тази книга, а и по-нататък, Уорд решава да експериментира малко повече в тази област. Така че не отсъстват мигове, в които да ни побият тръпки, макар те да са вече по към края на книгата.

  След като на Рот и Бет не се е обръщало внимание известно време, тук авторката ни дава възможност да видим какво се случва с кралското семейство. А там има известни неприятности, свързани с вътрешните желания на Слепия крал, начинът, по който ги осъществява и действия и събития, водещи до вътрешни разриви, за които ще трябва да се търси път на разрешаване и връщане на нещата към възможно най-нормалното им състояние… доколкото това накрая ще се окаже възможно. Тези изпитания, през които ще преминат Рот и Бет всъщност не са съвсем чужди и за истинският живот, или поне една част от тях, и Уорд използва случая да отвори съкровищницата с мъдрости и да ни позволи един философски поглед по някои въпроси, след който поглед няма как да не видим лъч надежда и да стигнем до извода, че човешката воля и сила на духа е това, което ни води през препятствията и ни помага да оцелеем.

В заключение мога да кажа, че книгата има силен емоционален заряд, прочита й носи не само удоволствие и несъмнено приятни моменти, но и предлага мъдри изводи и насоки за себеусъвършенстване.

Тази поредица толкова много НЕ Е това, което очаквах след прочита на първата книга! Заради равнището на еротиката преди смятах, че това е леко розово четиво. Но авторката всъщност е създала един прекрасен и магичен свят, в който е удоволствие да се потопиш и предлага много повече от стилни еротични трепети. Всяка от историите е уникална сама по себе си, цялостния сюжет, който, за щастие, е свързан, също предлага много и всяка от страничните истории има с какво да увлече читателя в прочита й. Истинско умение е това да създаваш толкова много герои и да ги разгърнеш така добре, да разкриеш правдоподобно вътрешния им свят и накрая те по нищо да не си приличат едни на други…

  Последната страница на „Отмъстена любов“ само ме накара с трепет да очаквам следващата книга и да горя от нетърпение какво ще се случи с любимите ми герои!

ОЦЕНКА: ★ 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s