Изчезналият герой – Рик Риърдън


Автор: Рик Риърдън

Поредица: Героите на Олимп

Издателство: Егмонт България

ISBN: 9789542706465

Формат: 13х20

Страници: 576

Твърда корица

Анотация:

Eдно петнайсетгодишно момче се събужда без спомени в училищен автобус, пълен с тийнейджъри на екскурзия. Няма минало, но очевидно си има гадже на име Пайпър и най-добър приятел смешник, който се казва Лио.

Когато странна буря отприщва група страховити създания срещу него и приятелите му, а после и една хвърковата колесница ги отнася на място, наречено лагера на нечистокръвните, той се надява да научи кой е и защо има способността да призовава мълнии и да контролира ветровете….

* * *

С „Изчезналият герой“ – първата книга от поредицата ГЕРОИТЕ НА ОЛИМП, Рик Риърдън продължава историята за митични богове, ужасяващи чудовища и съвременни герои, започнала в ПЪРСИ ДЖАКСЪН И БОГОВЕТЕ НА ОЛИМП.

Този път приключенията, хуморът и интригата ще са още по-епични, а новите врагове – по-ужасни и безмилостни отвсякога.

Ревю:

Точно когато натъжено се примириш, че след грандиозния завършек на поредицата „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ Рик Риърдън няма какво повече да ни предложи от света и историята на Пърси и неговите приятели, се оказва, че Риърдън никога не трябва да бъде подценяван!
Затова, нека благодарим на старогръцките Музи за безкрайното въображение, с което са дарили многообичания от деца и тийнейджъри в цял свят автор и просто да се порадваме на факта, че приключенията продължават с „Героите на Олимп“!
На Риърдън безусловно може да се разчита за няколко неща – да гарантира забавлението, липсата на сън, докато не изчетеш книгата, нестихващото напрежение и похвати, чрез които никога не може да ти доскучае отгръщането на следващата страница, но най-вече – незабравими герои.
Бях малко скептично настроена за история, в която (поне за момента, в който се развива книгата „Изчезналият герой“) Пърси отсъства. Но място за скептицизъм няма.
„Изчезналият герой“ отново скоростно ни въвлича в света на гръцките герои и Лагера на Нечистокръвните, а да си тръгнем от този свят не е лесна задача, както вече знаем.
Джейсън неминуемо ще ни напомни на Пърси – той е истински герой, смел е, самоотвержен и не се колебае пред лицето на опасността, особено ако трябва да спаси своите приятели. Но в това отношение не му отстъпват и другите нови герои – Лио и Пайпър. Сходствата, които имат в своите героични черти обаче никак не ги правят еднакви един на друг – всеки от тях се отличава с ярка индивидуалност. Още от момента, в който започнеш да четеш за новото трио, няма начин да не ги заобичаш. Оказва се, че те са не по-малко интересни от самия Пърси, характерите им са изградени като от художник, който знае как да борави с четката и да представи една прекрасна картина. Риърдън е майстор в изграждането на своите сюжети и персонажи, това е безспорно.
За разлика от „Пърси Джаксън и Боговете на Олимп“ в „Изчезналият герой“ се налага една нова сентенция – действието вече не се развива от първо лице и не сме ограничени да виждаме нещата единствено през очите и в наратива на един човек. Позволено ни е да се впуснем във вътрешния свят на всеки от главните герои и да го изследваме. Така те се разгръщат пред нас и ни стават близки.
Пайпър ни очарова със своята неподправеност и искреност. Узнавайки коя е майка й, за нас е изненада, че тя далеч не е като своите по-типични сестри-полубогини и не я вълнуват обичайните за тях неща. Нейната естественост и непринуденост я издига в очите ни, готовността й да се раздава за другите и да търси справедливостта я правят по-привлекателна от всяка външна красота (каквато, всъщност, далеч не й липсва).
Намираме, че двамата с Джейсън създават романтична история на фона на целия екшън и напрежението, на което са подложени, трудностите, пред които са изправени в своя подвиг, от който зависи съдбата на мнозина.
Джейсън е мистерия. До такава степен мистерия, че е мистериозен и за самия себе си – за което може да благодари на Хера, която, криейки по начало целите си е изтрила временно спомените му за миналото и произхода му. Но на наблюдателния читател издайническите знаци няма да убягнат. Джейсън притежава безспорните умения на лидер и голям герой, който ще води и защитава другите. За нас бързо ще стане ясно, че той е специален, но до края на книгата ще се изяснява как и с какво, а изненадите тепърва ще предстоят.
Лио също блести със своята необикновеност. Той е даровит син на своя божествен баща, който бърза да го признае още със стъпването му в лагера. Предопределен е за много високоиздигнати дела и способностите на лидер също не отсъстват у него, както ще ни стане ясно от пребиваването му в хижата със своите братя и сестри. Той ще открие и направи неща от висока значимост и за лагера, и за пророчеството, обвързващо седмината герои, които ще поведат последната и най-голяма битка.
Приключенията, в които, по желание или не, тримата герои се впускат още от първите страници на книгата са толкова увлекателни, че раздялата с тях е трудна – просто трябва да видиш къде ще отидат и какво ще се случи после!
Едно четиво, което ще ви дари с прекрасни мигове и със сигурност ще ви отърве от скуката.
Препоръчвам прочита му задължително за всички фенове на фентъзито и нечистокръвните, а останалите също бих посъветвала да не го отминават с лека ръка. Всичко, което е необходимо е да се даде един шанс на този вълшебен свят на герои – от там нататък той сам ще ви омагьоса.

ОЦЕНКА: ★ 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s